Mikä on ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu on laite, joka käyttää ulkoilmasta saatavaa energiaa lämmittääkseen tai jäähdyttääkseen sisäilmaa. Ilmalämpöpumpussa on ulkoyksikkö, joka kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa ja siirtää sen sisäyksikköön, joka puolestaan jakaa lämmön tai kylmyyden huoneisiin.

Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate perustuu kylmäaineen kiertokulkuun. Kylmäaine höyrystyy ulkoyksikössä, jolloin se imee lämpöä ulkoilmasta. Sisäyksikössä kylmäaine tiivistyy takaisin nesteeksi, ja vapauttaa lämpöenergiaa huoneilmaan. Ilmalämpöpumppu voi myös toimia jäähdytyslaitteena, kun kylmäaineen kierto suoritetaan päinvastaisessa suunnassa, poistamalla lämpöä huoneilmasta ja siirtämällä sen ulos.

Ilmalämpöpumput ovat yleensä energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä, koska ne käyttävät ulkoilmasta saatavaa uusiutuvaa energiaa lämmön tai kylmyyden tuottamiseen. Ilmalämpöpumput voivat myös auttaa säästämään energiaa ja rahaa, koska ne käyttävät vähemmän sähköä kuin perinteiset lämmitysjärjestelmät tai ilmastointilaitteet.

Miten ilmalämpöpumppu asennetaan? 

Ilmalämpöpumpun asennus on ammattilaisen työtä, koska asennuksessa tulee huomioida useita turvallisuus- ja teknisiä tekijöitä. Alla on lyhyt yleiskatsaus ilmalämpöpumpun asennusprosessista:

  1. Sopiva paikka asentamiselle: Ennen asennusta on tärkeää valita sopiva paikka sisäyksikölle, joka on helppo asentaa ja josta se pystyy jakamaan ilman koko huoneeseen. Sisäyksikkö tulee asentaa riittävän korkealle, jotta ilma pääsee vapaasti kiertämään huoneessa.

  2. Asennuksen valmistelu: Ennen ilmalämpöpumpun asennusta on varmistettava, että sähköliitännät ovat turvallisia ja että kaikki tarvittavat asennusmateriaalit ovat saatavilla. Ulkoyksikkö tulee asentaa paikkaan, joka on vähiten alttiina suoralle auringonpaisteelle ja tuulelle.

  3. Sisä- ja ulkoyksikön yhdistäminen: Sisä- ja ulkoyksikön välinen yhteys tulee yhdistää kylmäaineputkilla ja sähkökaapeleilla. Putket ja kaapelit tulee asettaa siten, että ne ovat suojassa sään ja lumen vaikutuksilta.

  4. Testaus ja säätö: Asennuksen jälkeen ilmalämpöpumpun toiminta tulee testata ja säätää oikealle lämpötilalle ja ilmavirralle. Säädön aikana ilmalämpöpumppu voidaan myös ohjelmoida käynnistymään ja sammumaan tiettyinä aikoina päivässä.

Ilmalämpöpumpun asennusprosessi voi vaihdella hieman eri valmistajien ja mallien välillä, mutta yleensä ammattilaisen suorittama asennus takaavat laitteen turvallisen ja tehokkaan toiminnan.

tarvetta kartoitukselle? Ota yhteyttä!

Muista kotitalousvähennys!

Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Lue lisää kotitalousvähennyksestä täältä.

Mikäli sinulla on kysyttävää ilmalämpöpumpuista tai niiden asennuksista, vastaamme mielellämme!

OTA YHTEYTTÄ